Wijnbouw en wijnproductie

 
 

Geologie:

Domein Chartreuzenberg is gelegen in de Oost- Brabantse heuvelstreek. Het typische kenmerk van de bodem is de Diestiaan ijzerzandsteen grond. Dit type van bodem leent zich perfect voor het telen van druivelaars. Deze stenige bodems zijn goed want ze stimuleren de drainage. De ijzerzandstenen slaan in de loop van de dag warmte op, en geven deze ’s nachts weer af wat ten goede komt voor het rijpingsproces van de druif. Het enige nadeel van deze bodem is de moeilijke bewerkingsgraad bij het aanplanten en het onkruidvrij houden van de wijngaard.

De Chartreuzenberg is op zijn hoogste punt 82 meter, en is vooral bekend bij de wielrenners omwille van zijn stijgingspercentage van gemiddeld 5,3%.

Wijndruiven / wijnen:

De druivenrassen Johannitter en Regent, beiden twee resistente druivenrassen, liggen aan de basis van zowel de rode als witte wijn.

Door de druif Johannitter (wit) bekomen we een sterk, fruitige witte wijn en schuimwijn. (wijntype Riesling).

De Regent (rood) geeft een mooie volle wijn met een aroma van bosvruchten (wijntype Bordeaux).

 
 

Productie en proces:

Drie jaar na aanplanting van de wijnstokken, kunnen de eerste druiven geoogst worden.  Deze drie jaren zonder opbrengst zijn noodzakelijk om een stevige druivenstok te bekomen die een kwalitatieve druif voortbrengt.  

De oogstperiode valt gewoonlijk rond Oktober / November.  Dit is sterk afhankelijk van jaar tot jaar wegens de wisselende klimatologische omstandigheden. 

Na het oogsten worden de druiven, voor het bekomen van de witte wijn, gekneusd, ontsteeld en geperst.  Voor de rode wijn wordt dit vooraf gegaan door een periode van gisting op de schil, voor het bekomen van de rode kleur van de wijn.

De gisting van onze druivenmost gebeurt onder gecontroleerde temperatuursomstandigheden om de gisting zo geleidelijk mogelijk te laten verlopen. Dit doen we om alle aroma's die zich in de most bevinden volledig te benutten.

De witte wijn wordt twaalf maanden gelagerd op inox vat.  De rode wijn wordt 6 maanden gelagerd op inox vat en nadien 12 maanden op franse eiken ton bewaard om de typische eiksmaak te bekomen.

  • Wijnbouw en wijnproductie
  • Wijnbouw en wijnproductie
  • Wijnbouw en wijnproductie
  • Wijnbouw en wijnproductie
  • Wijnbouw en wijnproductie
  • Wijnbouw en wijnproductie
  • Wijnbouw en wijnproductie
  • Wijnbouw en wijnproductie
  • Wijnbouw en wijnproductie
  • Wijnbouw en wijnproductie
  • Wijnbouw en wijnproductie
 

© 2024 Domein Chartreuzenberg - Holsbeek Leuven

Site design by Ramdesign